Maak uw Honda winterklaar!

De winter staat weer voor de deur

Zoals u waarschijnlijk al gemerkt heeft is de temperatuur de afgelopen dagen flink gaan dalen. Wellicht heeft u al eens moeten krabben en heeft de verwarming van uw Honda overuren gedraaid. Vanwege de lage temperaturen gaat uw auto zich ook anders gedragen. Door het koude wegdek kan uw remweg toenemen en als er vorst is geweest al helemaal. Het is dan ook essentieel om winterbanden onder uw Honda te monteren als de temperatuur onder de 7 graden dreigt te vallen. Dan bent u verzekerd van een korte remweg en veilig gedrag van uw voertuig.

Wij van Honda de Bois hebben uiteraard nog wat winterse tips voor u klaarstaan! Alles om veilig de weg op te kunnen en handige weetjes. Lees vooral verder!

1. Bevroren slot

Zelfs als uw auto een handzender heeft en deze dus zonder sleutel opengemaakt kan worden, wilt het nog wel eens voorkomen dat de sloten vastvriezen. Als er vocht in het slot van uw auto terecht is gekomen (door bijvoorbeeld ochtenddauw of een regenbui) dan kan deze bij vorst bevriezen. Dit verhindert de werking van uw slot en zorgt er voor dat hij niet meer kan openen/sluiten. Het herhaaldelijk indrukken van de handzender of draaien met de sleutel kan uw slot beschadigen.

Geen zorgen, met onze tips komt u binnen een mum van tijd van dat bevroren slot af. Allereerste zijn er verschillende soorten slotontdooier op de markt te vinden. Door deze vloeistof in het slot te spuiten ontdooit u het mechanisme van binnenuit.
Mocht u dit niet voorhanden hebben dan kan u een boterhamzakje vullen met warm water of een föhn gebruiken om het slot te verwarmen. Pas hierbij wel op met uw lak om lakschade te voorkomen!

2. Bevroren handrem

Uw handrem kan op dezelfde manier vastvriezen als uw sloten. Door ochtenddauw of vorst ontstaat er vocht op de handremkabel en kan deze vastvriezen. De makkelijkste tip is natuurlijk om tijdens de winter uw auto in de eerste versnelling te parkeren en de handrem te vermijden. Het voordeel van een elektrische parkeerrem is dat dit systeem niet met een handremkabel werkt en dit dus geen/minder hinder van vorst ondervindt.
Mocht uw handrem toch onverhoopt zijn vastgevroren dan is vaak het starten en laten draaien van uw motor al voldoende. Na enkele minuten is de motor dermate opgewarmd dat de handremkabel vanzelf losbreekt. De essentie is vooral dat u niet ‘door de handrem heen’ gaat rijden, dit zorgt voor overmatige slijtage aan uw handremsysteem en zorgt voor onveilige situaties op de weg. Geduld is een schone zaak!

3. Schep een band

De makkelijkste manier om veilig de weg op te gaan is toch altijd winterbanden. Eén van de grootste misvattingen over winterbanden is dat ze alleen in de sneeuw goed functioneren. Winterbanden bevatten meer rubber dan zomerbanden zodat ze goed sneeuw en water kunnen afvoeren. Dit zorgt voor een minimale remweg en voorkomt aquaplaning. Zo bent u verzekerd van maximale grip tijdens deze koude/natte dagen.
Als maatstaf kunt u het beste de temperatuur aanhouden. Zodra de temperatuur grotendeels onder de 7 °C komt dan is het wijs om uw zomerbanden voor winterbanden te wisselen.
Ook kunt u kijken naar all-seasonbanden. Deze combineren het beste van een zomerband en winterband. Het nadeel is wel dat deze band niet even efficiënt is als een zomerband of winterband.

4. Auto ondergesneeuwd?

Wanneer uw auto bedekt is met sneeuw dan is het essentieel om deze volledig sneeuwvrij te maken vóórdat u gaat rijden. Hier zijn speciale sneeuwborstels voor te krijgen die de lak van uw Honda niet beschadigen. Het is zelfs strafbaar als uw auto niet volledig sneeuwvrij is gemaakt (dit valt onder ‘rijden met slecht zicht’). Als deze brokken sneeuw van uw Honda afvallen kan dit een groot gevaar vormen voor de overige weggebruikers om u heen en gevaarlijke situaties creëren. Wat hiervoor ook goed van pas kan komen is een antivries deken. Deze deken legt u op uw voorruit en wanneer u aankomt bij uw Honda valt uw voorruit gemakkelijk sneeuwvrij te maken. Ook voorkomt dit ijzel op de ruit waardoor u dus niet meer hoeft te krabben!

5. Slecht zicht voorkomen

Zoals bij punt 4 al is besproken, kan een antivries deken uiterst efficiënt zijn in het winterklaar maken van uw Honda. Echter is deze deken alleen bestemd voor de voorruit/zijspiegels van uw auto. Door middel van een Honda ijskrabber kunt u de zijruiten met gemak van ijs ontdoen. Heeft u een Honda zonder verwarmde achterruit? Dan is het ook verstandig om deze handmatig ijsvrij te maken. Voor het ijsvrij maken van uw voorruit bestaan ook verschillende middeltjes. Deze spuitflessen kunt u over de ruit laten nevelen waarna deze het ijs zullen laten smelten. Geen wondermiddel bij de hand? Geen zorgen, een boterhamzakje met warm water kan hier ook weer wonderen verrichten.
Zijn uw ruitenwissers vastgevroren aan uw voorruit? Ook dat hoeft geen zorgen te baren. Door uw ruitenwissers de dag van tevoren in de servicestand te zetten (recht omhoog geklapt) voorkomt u vastvriezen aan de ruit.
Wat er ook gebeurd, gebruik hoe dan ook géén kokend water op de ruiten van uw Honda. Deze plotselinge temperatuurwisseling kan er voor zorgen dat uw ruit barst/scheurt.

6. Willen de deuren niet meer open?

Als laatste willen wij van Honda de Bois u iets bijbrengen over goed rubberonderhoud. De rubbers rondom de portiersponning van uw Honda en de rubbers rondom het portier zelf vereisen elk jaar onderhoud. Natuurlijk moeten deze vrij van scheuren en beschadigingen zijn. Maar als u tijdens een koude morgen uw portier niet gemakkelijk open krijgt dan is de kans groot dat deze rubbers aan elkaar gevroren zijn.
Gelukkig zijn er speciale rubbersticks en onderhoudssets te verkrijgen die speciaal gemaakt zijn om uw rubber te onderhouden. Het voordeel van deze sets boven oude middeltjes (zoals bijvoorbeeld vaseline of WD-40) is dat het uw rubber niet aantast. Het product is vet maar plakt niet en trekt verder geen extern vuil aan. Zo bent u er van verzekerd dat de deuren van uw Honda ook met deze temperaturen probleemloos open blijven gaan!

Benieuwd naar onze accessoires?

Maak het uzelf gemakkelijk in de winter, met winterse accessoires, zoals een antivriesdeken of rubberen matten. Bekijk de accessoirebrochures hieronder per model.