Honda de Bois Wintertips

Geen reacties

honda snowNiet alleen in een strenge winter maar ook in een zachte winter is veiligheid van uw auto erg belangrijk.  Daarom heeft Honda de Bois tips voor u om te zorgen dat u goed voorbereid op weg kunt. Denk onder andere aan de conditie van de banden, ruitenwissers of accu. Twijfelt u aan de staat van de auto en heeft u nog geen winterinspectie gedaan? Plan hem dan alsnog in.

Handrem niet gebruiken: De handrem kan vastvriezen. Zet de auto daarom bij parkeren in een versnelling. Staat de auto op een helling met de neus omlaag? Gebruik dan de achteruitversnelling. Let op dat u bij het starten de koppeling intrapt. Op een helling gebruikt u ook de handrem om te voorkomen dat het voertuig ongewild gaat rollen. Als de handrem toch bevroren is, zet dan de kachel even heel hoog. De handremkabel ontdooit vanzelf.

Airconditioning aanzetten: De airconditioning is een slimme tool om de vooruit sneller te ontwasemen. Deze blaast namelijk droge lucht en haalt het vocht uit de auto. De ruiten beslaan zo ook niet snel opnieuw. Wat ook helpt bij een beslagen autoruit is de binnenkant inwrijven met wat shampoo.

Maak ruiten ijsvrij: Maak voor vertrek alle ruiten volledig ijsvrij. Denk ook aan de buitenspiegels. Gebruik nooit warm water of een föhn om de ruiten te ontdooien, daardoor kunnen ze breken. Een ruitenkrabber is onmisbaar bij barre temperaturen. Een ontdooispray versnelt de klus: spray wat vloeistof op de ruit, wacht even en duw het ijs daarna weg met de krabber. Ruitenwissers zijn niet gemaakt om ijs te verwijderen. Alleen een “streep over de ruit voor zicht” is niet voldoende. De verkeersboetes voor te weinig zicht zijn zeer hoog. Tip: er zijn speciale dekens en schermen voor de voorruit die krabben onnodig maken.

Deurrubbers insmeren: Vorst vergroot de kans dat de deuren aan de rubbers blijven plakken. Om te voorkomen dat er scheuren in de deurrubbers ontstaan, smeert u ze lichtjes in met een speciale rubberstick, vaseline of siliconenspray. Blijft de deur toch plakken? Trek dan niet te hard en duw voor het openen eerst tegen de deur om ijsdeeltjes los te breken.

Auto wassen: In de winter wordt er in Nederland flink gestrooid. Daarom is het verstandig om uw auto regelmatig te wassen, bij voorkeur in een wasstraat. Strooizout tast metaal van carrosserie, onderstel en velgen aan, waardoor roest kan optreden. Let erop dat de auto goed gedroogd wordt om vastvriezen van de deuren te voorkomen.

Bevroren ruitenwisservloeistof: Ruitenwisservloeistof kan bevriezen. Als de ruitensproeiers daardoor niet goed werken, is het verstandig ze niet te veel gebruiken. Wanneer de voorruit vuil is van opspattend water met pekel, zal anders de gehele voorruit vies worden en het zicht belemmeren. Er zijn koel- en ruitenvloeistoffen die geschikt zijn tot -30° C. Het kan zijn dat de sproeikopjes vuil of bevroren zijn. Prik ze in dat geval voorzichtig door met een naald.

Zand meenemen: Dit klinkt wat vreemd, maar zand kan u wel eens uit lastige situaties redden. Neem altijd een fles of zak zand mee achterin de auto. Strooi het zand voor de wielen voor betere grip op een ijzige ondergrond.

Accu controleren: Het meest gehoorde probleem in de winter is een lege accu. Plan een accucontrole in om zeker te zijn dat u niet voor verrassingen komt te staan.

Wintercheck doen: Nog beter is natuurlijk een complete wintercheck. Bent u nog niet geweest? U kunt hiervoor altijd een afspraak plannen. Uw auto wordt op alle essentiële veiligheidszaken uitvoerig gecontroleerd, waaronder de banden, vloeistoffen en de accu. Hierdoor gaat u een stuk zekerder de weg op.

Winterbanden: Is het 7°C of kouder? Dan is het verstandig om de winterbanden er al onder te hebben. U verkort uw remweg wel maal 2. Dit zorgt voor extra veiligheid voor u en uw medeweggebruikers.