Logo
Logo

Onze vijf tips voor rijden in de sneeuw

Lees hier wat u wél en juist niét moet doen tijdens het rijden in de sneeuw

Tip 1: Vermijd remmen tijdens het stijgen en dalen

We vallen maar meteen met de deur in huis; de grootste fout die u tijdens het rijden in de sneeuw kunt maken bij het stijgen of dalen van de weg, is: de rem vasthouden! U kunt het beste nog gas bijgeven of het gas loslaten – ook al gaat dit volledig tegen uw gevoel in – maar zo krijgt u weer controle over de auto. Maakt u een glijer, raak dan niet in paniek, maar blijf rustig en houd vooral uw handen aan het stuur.

Tip 2: Houd afstand

Een belangrijke vuistregel: houd afstand! Halveer uw snelheid en verdubbel de afstand tot uw voorligger. Net zoals u zou doen met mist. Die extra meters geven u meer tijd en ruimte om te reageren op onverwachte gebeurtenissen.

Tip 3: Kijk waar u heen wilt

Het klinkt logisch, maar toch wordt dit in een noodsituatie vergeten. In een onverwachte situatie kijkt u al gauw de richting op waar de auto naar toe gaat. Doe dit juist niet maar blijf kijken naar waar u heen wilt, want die kant stuurt u dan op.

Tip 4: Trek rustig op

Soms is het wegglijden met de auto al een gevolg van te snel optrekken vanuit stilstand. De banden hebben moeite om grip te krijgen op de weg. Geef daarom weinig gas en laat de koppeling heel rustig opkomen.

Tip 5: Blijf alert, ook met winterbanden! 

Veilig rijden in de sneeuw begint natuurlijk bij een goede set winterbanden onder de auto. U heeft meer grip op de weg, maar dat wil niet zeggen dat een winterse glijpartij met winterbanden direct voorkomen wordt. Als u twee keer zo hard rijdt, is uw remweg normaal gesproken vier keer zo lang. Bij gladheid wordt dat versterkt. Winterbanden mogen een kortere remweg hebben dan zomerbanden, maar als u hard rijdt, wordt dat effect volledig opgeheven.

Fabeltje: de bandenspanning verlagen zou handig zijn bij gladheid

Om meteen een fabeltje uit de wereld helpen: de bandenspanning verlagen zou handig zijn bij gladheid. Hier is echter niets van waar! Te zacht opgepompte banden gaan namelijk ten koste van de stabiliteit van de auto. Om winterbanden optimaal te laten functioneren, moeten de banden op de juiste spanning zijn.

​Bron: ANWB en Robert Doornbos​