Logo
Logo

TIPS: WANNEER UW AUTO VOOR LANGE TIJD STILSTAAT​

Staat uw auto al dagenlang stil? Dan hebben wij voor u wat tips die u kunnen helpen blijvende schade te voorkomen.

Heeft u vragen over uw auto of over onderhoud aan uw auto. Neem dan gerust contact met ons op!

Nu wij allemaal noodgedwongen thuiswerken en er nauwelijks nog op uit gaan, staat de auto dagenlang, misschien nog wel langer, stil. Maar kan onze auto dit wel aan?
Jos van der Drift, auto-expert van de ANWB geeft hier samen met ons antwoord op.

Wat vorige maand nog zo vanzelfsprekend was om dagelijks naar uw werk te rijden, naar de sportclub of een restaurant, is nu ineens niet meer. Onze mobiliteit is drastisch ingeperkt en tot zeker 28 april staat onze auto vrijwel buitenspel. ​

Ons advies en die van de ANWB is dan ook:
als u de auto niet meer dagelijks gebruik, raden wij het aan om in ieder geval één keer per week een blokje om te rijden. Wij moeten tenslotte toch allemaal een keer een boodschap doen.

Als uw auto te lang stilstaan, kunnen problemen kunnen ontstaan met de accu, banden, de remmen en de brandstof in de tank. Het is daarom zinvol om dit te voorkomen en ons advies op te volgen.

“Een rit van kwartier heen en een kwartiertje terug is al voldoende. Dat is ook het advies van onze Wegenwacht. Een auto is gemaakt om er regelmatig in te rijden. Doen we dat niet, dan kan dat flinke gevolgen hebben”, adviseert Jos van der Drift, auto-expert van de ANWB

,,Een auto heeft stille verbruikers: denk aan de klok, radio of het centraal vergrendelingssysteem. De auto verbruikt daar ook stroom mee als hij stilstaat. Dan kunnen er accuproblemen ontstaan. Niet alleen de accu kan leeg raken, maar ook kapotgaan”, legt Van der Drift uit.

Accu

Volgens Jos is het belangrijkste de accu.
Staat de auto langer dan drie weken stil, dan zou de accu wat uitgeput kunnen raken.

Maar er is een oplossing voor. U zou in theorie de accu uit de auto kunnen halen, maar met zoveel elektronica aan boord verliest u in één klapt heel veel instellingen en dat is niet verstandig bij de moderne auto’s van tegenwoordig. Een beter idee is om een druppellader aan de accu te hangen. Dan kan de accu in de auto blijven en wordt hij langzaamaan opgeladen.

Bij elektrische auto’s is dit een ander geval. De accu van een elektrische auto is namelijk niet hetzelfde als een startaccu van een gewone auto. Bij een elektrische auto is er weinig stroomafname als de auto lang stilstaat. Elektrische auto’s communiceren vaak ook via een applicatie, waarmee u via uw telefoon kunt aflezen hoeveel actieradius er nog in de auto zit. De applicatie kunt u tijdelijk uitschakelen, daarmee bespaard u weer stroomverbruik van de auto.

Banden

De banden kunnen in de tijd dat de auto stilstaat ook wat extra aandacht en zorg gebruiken. Wanneer een auto permanent op dezelfde plek staat, kan het onderste deel van de band afgevlakt raken. Dit kan leiden tot zogenaamde ‘vierkante banden’. De ANWB adviseert om de bandendruk dan te verhogen. Breng ongeveer 0,5 bar méér in de banden dan is voorgeschreven voor uw auto. Hierdoor zakt de band iets minder op één punt en voorkomt u dus vierkante banden.

De remschoentjes die ervoor zorgen dat de auto op de handrem blijft staan, zouden zich aan het materiaal kunnen hechten. Alsof ze bij wijze van spreken vastgevroren raken. Maar daar is sprake van bij een periode van een maand stilstaan. In het extreemste geval krijgt u de auto dan niet mer van zijn plek. In de meeste gevallen laat de ‘verkleving’ los op het moment dat u wegrijdt en lost het probleem zich vanzelf op“, legt Van der Drift uit.

Remmen

Hoe langer een auto stilstaat, hoe groter de kans dat de remmen ‘vast’ komen te zitten.

De oplossing hiervoor is: laat de auto, net als bij vorst, bij langdurig stilstand in zijn eerste versnelling staan in plaats van op de handrem. Dit voorkomt dat de remmen zich vastkleven.

Over roestvorming hoeft u zich in principe geen zorgen te maken. Wat je alleen wel vaak zien bij auto’s die een tijd hebben stilgestaan, is dat er roest ontstaat op de remschijven. Maar zodra u weer gaat rijden en drie keer remt, is de roestvorming alweer weg.

De gouden tip van de ANWB om al deze ellende te voorkomen? Heel simpel: “Ga elke week even twintig minuten rijden.”

Binnen of buiten?

Waar kan ik het beste mijn auto parkeren tijdens zijn ‘gedwongen vakantie’?
Als het mogelijk is om de auto ergens binnen te parkeren, heeft dat onze voorkeur! Een auto twee maanden in weer en wind buiten laten staan, is er altijd anders aan toe dan wanneer een auto in een warme droge stalling heeft gestaan.