Skikleding, snowboots, handschoenen, muts… Alles is ingepakt. Jij bent helemaal klaar voor de wintersportvakantie. Ga jij met de auto naar jouw wintersportbestemming? Vergeet dan niet dat het ook verstandig is om je auto voor te bereiden op het winterse weer. Door de Alpen rijden is namelijk heel anders dan rijden in eigen land. Wij hebben 6 tips voor je op een rij gezet voor het winterklaar maken van je auto. Deze zullen je zeker helpen om zorgeloos richting de sneeuw te reizen en weer terug!

1. Laat winterbanden plaatsen

Natuurlijk de meest belangrijke tip: wissel je zomerbanden voor vertrek in voor winterbanden. Daarmee heb je meer grip op de weg, wat wel zo veilig is als je over gladde en besneeuwde wegen rijdt. In veel Europese landen zijn winterbanden bovendien verplicht. Zo ook in de populaire wintersportlanden zoals Oostenrijk, Duitsland, Italië en Frankrijk. Als je zonder winterbanden rijdt in een land waar dit wel verplicht is, kun je een zware boete krijgen. Ook dekt de autoverzekering de schade dan vaak niet als je bij een ongeval betrokken raakt.

2. Check je autoverzekering

Controleer voor je weggaat wat je autoverzekering allemaal dekt. Heb je bijvoorbeeld ook een dekking voor pechhulp in het buitenland? En hoe zit het met vervangend vervoer bij schade? Je wilt je wintersportvakantie natuurlijk niet laten verpesten door autoschade. Kijk of jouw verzekering voldoende dekt in het buitenland. Is dit niet het geval? Dan kun je wellicht de dekking van je autoverzekering uitbreiden met een aanvullende verzekering of een nieuwe (goedkopere) autoverzekering afsluiten met een uitgebreidere dekking. Het is altijd verstandig om verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken op prijs én kwaliteit.

3. Doe antivries bij de ruitensproeiervloeistof

Als de temperatuur onder de nul graden komt, kan de ruitensproeiervloeistof bevriezen. Erg gevaarlijk, zeker wanneer het (heeft ge)sneeuwt. De ruitenwissers maken zonder ruitensproeiervloeistof namelijk lelijke strepen op de voorruit, waardoor je niet meer goed kunt zien. Je kunt bevroren ruitensproeiervloeistof voorkomen door antivries bij de ruitensproeiervloeistof doen.

4. Laat je accu controleren

Omdat de accu van je auto het in de winter wat zwaarder heeft, is het verstandig om deze te laten controleren voordat je op wintersport gaat. Want je wilt natuurlijk niet het risico lopen dat je met pech langs de weg komt te staan omdat je auto niet meer wilt starten.

5. Schaf een ijsdeken aan

Schaf een speciale ijsdeken aan voor je auto. Leg deze op de voorruit als je je auto geparkeerd hebt. Zo hou je je voorruit gemakkelijk ijsvrij en hoef je niet meer te krabben. Het ijsdeken kun je in de zomer ook gebruiken. Dit om ervoor te zorgen dat je auto niet zo ontzettend heet wordt wanneer deze in de zon geparkeerd staat.

6. Zet je auto niet op de handrem

Let erop dat je je auto niet op de handrem zet in de winter. Als de temperatuur onder de nul graden komt, kan de handrem namelijk vastvriezen. In plaats van op de handrem kun je je auto in P zetten (automaat) of in de eerste versnelling laten staan (schakel). Als je handrem is vastgevroren, kun je deze voorzichtig proberen los te trekken. Lukt dit niet? Verwarm dan met een föhn de remkabel en de remblokken. De handrem ontdooit hierdoor ook.